Bloed

buisjes met bloed

Bloed is een unieke levensreddende vloeistof die de organen en cellen van het lichaam voorziet van zuurstof en voedingsstoffen en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren, infecties te bestrijden en afvalstoffen te verwijderen (Fox, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003). Bloed bestaat uit cellen die zijn gesuspendeerd in een waterige vloeistof genaamd plasma, die ook voedingsstoffen bevat zoals glucose (suiker), lipiden (vet), eiwitten, hormonen, stollingsmiddelen en andere vitale moleculen.

Er zijn drie soorten cellen in het bloed: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen dragen zuurstof uit de longen door het hele lichaam, witte bloedcellen helpen infecties te bestrijden en bloedplaatjes helpen bij stolling. Bloedplaatjes bevatten ook tal van groeifactoren, die verantwoordelijk kunnen zijn voor genezing na een verwonding.

Plasma maakt ongeveer 55% uit van het totale volume van het bloed en de resterende 45% bestaat uit cellulair materiaal (bijv. rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). De gemiddelde volwassene houdt tussen 4 en 6 liter bloed in zijn of haar lichaam (Brooks, 2000; Vos, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003). 

Vervoer van bloed

Bloed vervoert zuurstof naar alle lichaamsweefsels en vervoert afvalstoffen naar andere delen van het lichaam (Fox, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003). Bloed slaat ook hormonen op, beschermt en transporteert deze naar delen van het lichaam waar ze hun effecten uitoefenen.

Bovendien transporteert bloed voedingsstoffen uit het maagdarmkanaal naar verschillende organen en weefsels door het hele lichaam (Fox, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003). Last but not least transporteert en slaat het bloed cellen op die het lichaam helpen genezen wanneer het gewond raakt, zoals stamcellen (Villaron et al., 2004).

Verordening

Bloed helpt de lichaamstemperatuur te reguleren door warmte over te brengen van en naar de interne kern en de periferie van het lichaam terwijl het circuleert. Als het bloed dicht bij de huid komt, kan het worden verwarmd of gekoeld, afhankelijk van de externe omgeving (Brooks, 2000; Vos, 2006; Tortora, 2008; Vander e.a., 2003). Als de externe omgeving kouder is dan circulerend bloed, gaat lichaamswarmte verloren en vice versa.

Bloed is ook essentieel bij het reguleren van pH-niveaus (zuurbalans) in het lichaam en het behoud van het watergehalte van lichaamscellen (Tortora, 2008). Met betrekking tot pH-niveaus is bloed slechts een van de vele buffersystemen die door het lichaam worden gebruikt om een normaal bereik te behouden. Andere systemen die helpen bij het beheren van de pH-waarden van het lichaam zijn de ademhalings- en niersystemen (nier/urine).

Bescherming

Bloed biedt bescherming tegen overmatig bloedverlies door het stollingsmechanisme (bijv. bloedplaatjes), dat beschadigd weefsel afdicht en een litteken vormt (Fox, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003). Het biedt ook gespecialiseerde immuuncellen om te vechten tegen vreemde toxines in het lichaam, die helpen het risico op ziekte en ziek zijn te verminderen (Brooks, 2000; Vos, 2006; Hicks, 2000; Vander e.a., 2003).

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.