Deze zusteroefening van de lift is het spiegelbeeld van die oefening, deze keer van hoog naar laag. Vanwege het mechanische voordeel van de chop zullen de meeste mensen bij deze oefening een derde meer gewicht aankunnen dan bij de lift. Als u links en rechts combineert, spreekt de chop-liftcombinatie vier kwadranten van de romp aan. Een ervaren fysiotherapeut kan de kracht in elk kwadrant meten om vast te stellen of een cliënt een gebied eerst moet versterken of meteen alle vier kan trainen.
Hoe doe je de chop
De startpositie varieert van knielen en zitten tot staan. Pak de handgreep vast met één handpalm omlaag en één omhoog. De chopbeweging gaat altijd van hoog naar laag, beginnend met een trekbeweging waarbij de bovenlangs gekruiste arm over de middellijn van het lichaam beweegt, en eindigt met een duwbeweging van de andere arm. Het juiste gewicht is dat gewicht waardoor u na 6-12 herhalingen vermoeid of uit balans raakt. Probeer de juiste positie te behouden en door te gaan als u uit balans begint te raken. Als u niet langer de juiste vorm en houding kunt vasthouden, moet u stoppen. Herhaal vanaf de andere kant.
Doe het goed
Maak uzelf tijdens deze oefening zo lang mogelijk
Waarschuwing
Ga alleen op uw knieën op een fitnessbal zitten als u goed geoefend bent en zich prettig voelt in deze positie.
Variaties van de chop
Licht
Ga staan met de voeten wijd uit elkaar en de knieën licht gebogen. Hoe meer stabiliteit de benen geven, hoe minder er van de romp wordt geëist. Gebruik een elastische band om de oefening thuis of onderweg te doen zodat u ook kunt trainen als u niet naar een sportschool kunt.
Zwaar
Voor een echte uitdaging gaat u op uw knieën op een fitnessbal zitten. De bal geeft een instabiel oppervlak en door deze combinatie met draaibewegingen kunnen alleen mensen met een zeer hoge rompstabiliteit bij deze variant in balans blijven.
Actieve spieren
- Deltoideus
- Biceps brachii
- Rectus abdominis
- Obliquus internus abdominis (onder obliquus externus abdominis)
- Obliquus externus abdominis
- Glutaeus maximus
- Multifidus (onder erector spinae)
- Erector spinae
- Triceps brachii
- Trapezius